dijous, 30 de gener del 2014

13/01/2014. El Primer Cafè de Ràdio Estel. El problema de la violència a Euskadi.

http://www.radioestel.com/

El president de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme, José Vargas, ha dit aquest dilluns al matí que "els etarres, més que demanar perdó, han de desmostrar que mereixen aquest perdó de les víctimes". En el Mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, Vargas ha criticat que el Partit Nacionalista Basc s’hagi sumat a la manifestació de dissabte passat a Bilbao a favor dels drets dels presos d’ETA, i ha assegurat que no entén “què es vol canviar de la política penitenciària”. En aquesta línia, ha recordat que “els assassins són a la presó i, per tant, han de complir amb les lleis que hi ha a les presons d’acord amb el càstig que mereixen”.


En canvi, la delegada a Barcelona de FIARE Banca Ètica, Eulàlia Reguant, ha qualificat de positiva la marxa de dissabte, i ha alertat del perill de caure “en la identificació de l’esquerra abertzale amb el terrorisme d’ETA”. En aquesta línia,Reguant ha defensat “un acostament de presos i una distensió per part de tothom per solucionar el conflicte polític que existeix encara”. I el professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Lluís Pérez Francesch ha assegurat que “l’Estat, que existeix precisament per solucionar conflictes i garantir la pau i la convivència, ha de donar una resposta eficaç a la situació actual després del final de la violència d’ETA, aprenent d’una experiència històrica de matar-nos els uns als altres”



Dissabte a Bilbao, desenes de milers de persones es manifestaven a favor dels drets dels presos etarres i per demanar al govern espanyol canvis en la política penitenciaria, basada des de fa molts anys en la dispersió. Partits polítics i associacions de víctimes han reaccionat de diferents maneres. Mentre el PNB defensa la seva participació al costat de Sortu i l'esquerra abertzale, el Partit Popular, el Partit Socialista i diverses entitats de víctimes han criticat aquesta presència i també l'autorització del jutge Eloy Velasco.