divendres, 20 de novembre de 2009

La legitimitat moral de l'independentisme

La Federació de Cristians de Catalunya mitjançant els Equips de Pastoral de la Política i de la Comunicació ha publicat un manifest sobre la “legitimitat moral de l’independentisme català”. M’ha semblat interessant l’anàlisi que es fa sobre aquest fenomen, en un moment en el que sovintegen consultes d’àmbit local sobre la independència de Catalunya.
Així com alguns entenen que la unitat d’Espanya és un valor moral, també es pot afirmar el mateix sobre la independència de Catalunya. Són postulats ideològics de contingut moral igualment acceptables. La doctrina social de l’Església acull, a més, el dret de les nacions a existir, a que es respecti la seva cultura, i a construir el seu propi futur.
Es pot dir sense cap rubor que més enllà de la Constitució espanyola hi ha posicions morals. Un altre punt a destacar és que juntament amb els drets cal parlar de deures: respectar les altres nacions, i construir a cada nació un futur de solidaritat i fraternitat entre les persones. Els drets nacionals no són contraris als individuals sinó que uns han de ser continuació dels altres.
El manifest al qual feia referència al començament denuncia també els intents per tal de fer passar per immoral l’opció per la independència – per alguns fins i tot el nacionalisme que no té un Estat al darrere-. Es important, en conseqüència, separar conceptualment els àmbits legal i moral.
Considero que es tracta d’una reflexió molt adient en els moments que corren, especialment perquè ens pot ajudar a clarificar posicions i actituds, des de la bona fe, i ajudar-nos a pensar amb més claredat.