dilluns, 5 de gener de 2009

Any Nou, preus diferents

Com cada any el primer de gener s’apugen els preus de molts productes i serveis. Aquest any, immersos en la crisi econòmica, no ha estat una excepció.
Tot i que la inflació prevista es d’un 2%, i que els salaris poden pujar entorn d’un 3%, els preus de molts serveis públics amb tarifes regulades han pujat entre un 4 i un 7% com és el cas del transport públic. L’aigua un 8%, tot i que depèn de les poblacions. També pugen més dels salaris i la inflació determinats impostos i tarifes. Els bitllets de tren un 5% de mitja, l’AVE un 4% i les rodalies un 6,2%, les tarifes elèctriques un 3% tot i que està previst que arribin fins l’11 % al llarg de l’any.
En definitiva, tot puja més del que sembla raonable si es tingués en compte la capacitat real dels ciutadans per assumir aquesta càrrega.
Em sobta que els servis i tarifes estiguin regulats i s’aprovi aquesta mena d’acarnissament sobre la ciutadania. Com que no soc un tècnic en la matèria em pregunto si no es podria fer d’una altra manera. La situació és encara més curiosa quan si bé baixa el preu del petroli això no sembla que repercuteixi de moment en el preu de les gasolines.
D’altra banda, el Govern ha anat demanant moderació salarial al sector privat, el sou dels funcionaris s’apuja un 3,5 de mitjana, i també puja un 4% el salari mínim interprofessional i les pensions entorn un 2,4 %. Es mantenen els famosos 400 euros de la deducció en el IRPF, entre altres mesures.
Jo em pregunto: no es possible una regulació dels preus més humana, especialment si tenim en compte les circumstàncies de la economia del país? I també em faig una altra pregunta: on son aquells que criticaven determinats peatges abans d’ocupar conselleries, i què ara aproven des del govern de la Generalitat unes alces considerables?
Que tingueu una bona entrada d’any i que la sort ens acompanyi en aquests moments tan delicats per l’economia de moltes famílies.