diumenge, 26 d’octubre del 2008

La veritat

El professor Ferran Saez Mateu va impartir una sessió del Seminari sobre "Els valors a la Catalunya d'avui", organitzada pel Centre d’Estudis Jordi Pujol, el passat 14 d’octubre, que em va resultar molt interessant, i necessària. Va posar de manifest que la veritat és un valor perquè ens fa entendre el món que ens envolta. Es a dir, que necessitem la veritat, per a viure, amb tota la plenitud possible. Fins i tot podríem dir que és un dret, que cada cultura assumeix de manera diferent, però que sempre hi ha en comú la cerca de la veritat, d’allò que les coses son, d'allò què ens passa en realitat. I tot plegat és important per tal de contraposar les idees amb un fonament racional d’aquelles altres que parteixen de prejudicis o que son senzillament mentides.
Un país que es conforma amb mitges veritats és un país instal·lat en la injustícia, la confusió i per tant la decadència. Curiosament, quan més podem saber gràcies als mitjans d’informació i de comunicació, mitjans de transmissió del coneixement, més dubtes ens plantejem sobre la veritat de tot el que passa, i fins i tot caiem en ocasions en l’escepticisme i en el relativisme.
Per això actualment, la veritat és un valor més important que mai, perquè vivim en un context cultural de sobresaturació informativa, en una societat sovint confosa.
Avui necessitem que el relat sobre molts aspectes de la vida es faci amb una alta dosi de veritat -sense anar més lluny, l’abast de la crisi econòmica, per exemple-. A partir de fets veritables es podrà construir un discurs clar i coherent, per a iniciar un nou rumb a la nostra societat.