divendres, 6 d’octubre del 2017

El Dr. Joan Lluís Pérez Francesch, director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, ha exposat les conclusions de l'acte, on han assistit unes 60 persones entre professionals i estudiants.

L'Escola acull la jornada 'Drons, robòtica i intel·ligència artificial en conflictes armats'

L’Escola de Prevenció i Seguretat Integral ha organitzat la jornada  “Ús de drons (RPAS), robòtica i intel·ligència artificial en conflictes armats: el balanç entre seguretat, ètica i legalitat”, celebrada al llarg de tot el dia d'ahir, 4 d'octubre. L'esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics (IEEE) i amb el finançament de la Secretaria General de Política de Defensa del Ministeri de Defensa espanyol.
La jornada ha començat a les 10 del matí, amb una presentació de benvinguda per part de la Dra. Montserrat Iglesias-Lucía, directora de l’Escola. Durant la seva intervenció, la directora ha manifestat la necessitat de parlar d'aquest camp per la seva controvèrsia i potencialitat d'aplicació, que si bé va començar "com una estratègia per salvar vides" durant els conflictes armats, la seva aplicació pràctica ha demostrat altres realitats. La Dra. Montserrat Iglesias-Lucía ha explicat que l'objectiu de la jornada és "obrir el debat", a través de les experiències i investigacions d'experts en el tema.

La conferència "Ús de drons (RPAS) en conflictes armats" ha inaugurat la jornada, a càrrec d'Ángel Gómez de Agreda, coronel de l'Exèrcit de l'Aire, cap de l'Àrea d'Anàlisi Geopolític, Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa del Ministeri de Defensa. La ponència ha permès tenir una mirada general sobre els tipus de drons utilitzats en espais militars de diferents països, història i tendències actuals en el seu ús durant operacions militars o alguns pros i contres al voltant de la seva integració. El coronel també ha destacat que actualment "falta una normativa comunitària" sobre l'ús dels drons, ja que fins ara s'irrompen "espais aeris sobirans" sense pactes ni normes transnacionals per tal de regular-ho. 

La jornada ha continuat amb una ponència sobre els aspectes ètics i legals en l'ús d'elements de robòtica o avions no tripulats, així com la legitimitat de seguir investigant en intel·ligència artificial, amb la intervenció del Dr. Tulio Rosembui, catedràtic de Dret Tributari i Financer de la UB; la Dra. Maria Mut, professora de Dret Internacional Públic de la UIC; i el Dr. Joaquín Rodríguez, professor d'Ànàlisi del Risc de l'Escola. La sessió de la tarda ha aprofundit en l'ús d'intel·ligència artificial i robòtica en conflictes armats, a càrrec de David Ramírez, analista principal de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics del Ministeri de Defensa. I, per últim, la última conferència "Drons: joguines, mísils o aeronaus? Reflexions jurídiques" ha comptat amb la participació de Marc Valls, expert legal en drons i Director Soci d'Educació i Polítiques Públiques d'Unblur.

Totes les intervencions han acabat amb un posterior debat amb el públic.  El Dr. Joan Lluís Pérez Francesch, director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, ha exposat les conclusions de l'acte, on han assistit unes 60 persones entre professionals i estudiants.