diumenge, 4 de novembre del 2012

30 minuts. TV3. 4 d'octubre de 2012

http://www.tv3.cat/videos/4317930/La-independencia-pas-a-pas

En els últims vint anys, dinou països d'Europa s'han convertit en estat. D'aquests dinou estats nous, sis -Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, la República Txeca i Eslovènia- ja formen part de la Unió Europea. Croàcia ingressarà a la Unió l'any que ve. Es podria arribar a convertir en un nou estat d'Europa, Catalunya?

Després de la manifestació de l'Onze de Setembre i de la negativa de Mariano Rajoy a negociar el pacte fiscal, la política catalana ha fet un salt qualitatiu: s'han convocat eleccions anticipades i el Parlament, per majoria, ha aprovat que durant la pròxima legislatura es faci una consulta perquè Catalunya pugui decidir sobre el seu futur.

Però és viable, des del punt de vista jurídic, el camí de la independència?

De quina manera pot convocar aquesta consulta, el Parlament? La Constitució espanyola és un mur infranquejable? Quines mesures prendrà el govern espanyol enfront de les iniciatives del govern i del Parlament de Catalunya? És possible arribar a una negociació amistosa? Catalunya podria continuar dins de la Unió Europea? Com és que al Quebec i a Escòcia es poden fer referèndums sobre l'autodeterminació i aquí no? La independència és viable, econòmicament?

Aquestes són algunes de les preguntes a les quals el programa "30 minuts" intenta donar resposta de la mà d'especialistes en Ciència Política, constitucionalistes i economistes.

En el programa hi participen el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón; el ponent de la Constitució Miquel Roca; el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics i exvicepresident del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer; els professors de Ciència Política i experts constitucionalistes Ferran Requejo, Joan Lluís Pérez Francesch, Juan Carlos Gavara, Antoni Abat i Javier Pérez Royo; els economistes Núria Bosch, Ángel de la Fuente i Xavier Cuadras; la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, i l'alcalde d'Arenys de Munt i impulsor de les consultes pel dret a decidir, Josep Manel Ximenis.