L’indult és una mesura de gràcia que correspon signar formalment al Rei, mitjançant un Reial Decret acordat en Consell de Ministres. És un acte discrecional què intenta cercar la justícia material, deixant sense efecte total o parcialment la sanció imposada per un tribunal penal. L’argumentació o justificació és escassa, i es basa en criteris d’utilitat pública. La regulació de l’indult es preveu encara en una llei “provisional” de 1870.
En el cas que ens ocupa, el Consell de Ministres del dia 22 de juny passat va aprovar l’indult individual i parcial a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn, alliberant-los de la pena de presó, però mantenint la inhabilitació per a exercir càrrec públic. Aquesta concessió es va donar després que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa considerés que la sentència de l’1 d’octubre no garantia els drets dels inculpats i que les penes aplicades eren desproporcionades. També cal que recordem la tensió provocada entre els partidaris de l’indult, en concret el president socialista Pedro Sánchez, i els contraris, formats per la triple dreta espanyola, PP, Vox i C´s, així com l’informe negatiu però no vinculant del Tribunal Suprem com a òrgan sentenciador.
Entre els favorables a l’indult destaquem la patronal i els bisbes catalans. Aquests darrers emeteren un comunicat en el que parlaren de la importància del diàleg i de les mesures de gràcia quan hi ha un conflicte, i que cal quelcom més que la mera aplicació de la llei per al desenvolupament harmònic de la societat. Posen en valor l’esperança, la misericòrdia i el perdó sincers, tot respectant la justícia.
Els elements anteriors
són essencials per a resoldre el conflicte polític a Catalunya. Desitgem que
els indults portin a escenaris de futurs millors, juntament amb altres mesures
que els han de complementar.
1 comentari:
Com una llei de 1870 pot ser provisional?
Publica un comentari a l'entrada