dijous, 9 de gener del 2014

El Primer Cafè, Ràdio Estel. 27/12/2013. Sortir de la crisi


El periodista Salvador Aragonès, professor de la Universitat Internacional de Catalunya, ha fet aquest divendres al matí una crida a l’esperança de cara a la recuperació econòmica i a la millora de les condicions de vida en molts dels qui pateixen la crisi econòmica, sobretot els últims cinc anys. En El mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Aragonès ha recordat que és molt difícil que el creixement econòmic anunciat, per sota de l’1 per cent en els primers mesos del 2014, permeti crear ocupació. En aquesta línia, ha situat la reducció de la despesa pública en l’estructura de les administracions en la primera línia de les solucions a la situació actual, i ha elogiat la iniciativa social de moltes entitats com la principal font per a l’esperança. “De vegades pensem que el sector públic ho soluciona tot i ha de ser l’únic que existeixi, però hi ha institucions exemplars que estan reduint no només la pobresa, sinó fins i tot l’atur”, ha explicat.

Per la seva banda, el professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma Joan Lluís Pérez Francesch ha destacat que la crisi és molt profunda i va més enllà de les xifres: “És una crisi de la vida que afecta el conjunt de la societat, sovint també perquè els lideratges no compleixen amb la seva missió i són moltes vegades corruptes”. També ha intervingut en el debat l’historiador Joan Pallarès, que ha defensat una planificació clara de la sortida de la crisi, amb criteris més clars de justícia social. “Si no sabem on anem, no hi ha la possibilitat de recuperar-nos, perquè hem de saber que no podem seguir com abans de la crisi”, ha assegurat. 

El 2013 sembla l’any de la transició entre uns anys de crisi econòmica greu i del mateix sistema i una etapa de recuperació, almenys en els principals indicadors. El ministre Luis de Guindos, per exemple, ja ha dit que la recuperació ha començat, mentre el Fons Monetari Internacional ha millorat les seves últimes perspectives per a Espanya, on s’apunta que l’economia creixerà un 0,2 per cent l’any vinent, tot i que el govern de Rajoy pronosticava un 0,7 per cent. En qualsevol cas, serà molt difícil que l’any vinent es pugui registrar una creació neta d’ocupació.