divendres, 1 d’octubre del 2021

Homenatge a l'Arcadi Oliveres

 L'Institut Emmanuel Mounier de Catalunya ha començat el nou curs 2021-2022 fent memòria i homenatge a l'economista Arcadi Oliveres i Boadella, que ja en 2011 va rebre el Reconeixement Mounier. L'homenatge ha comptat amb la presència de la seva dona, Janine Künzi.

L'acte va començar amb unes paraules del president de l'Institut Mounier de Catalunya (IEMC), el Dr. Albert Llorca Arimany, destacant quatre aspectes de la figura d'Arcadi Oliveres: l'Economista, l'Activista, el Pacifista i el Divulgador.

A continuació va presentar al ponent de l'acte, el Dr. Albert Recio i Andreu, professor jubilat, activista i amic de l'Arcadi, i del mateix Departament d'Economia de la UAB, i impulsor amb ell de les Jornades d'Economia Crítica des de 1987. El professor Recio va centrar la seva exposició en tres àmbits: En primer lloc el mediàtic on l'Arcadi no generava rebuig, era coherent, humil, conscient dels seus límits, disponible i optimista. En segon lloc, el compromís ètic d'arrel cristiana de l'Arcadi amb semblança amb l'Encíclica del Papa Francesc, Fratelli tutti, que reclamant la “cultura de l'encontre”, evitant l'egoisme de la ciutadania dels països del primer món (prejudicis i barreres culturals) i la indignitat dels immigrants, unia així la seva trajectòria intel·lectual i vital. En tercer lloc, la seva saviesa (persona coherent, antimilitarista i dedicat a l'educació) oferint mestratge i esperança en front dels problemes amb aportacions com l'objecció de consciència, la justícia i la pau, l'objecció fiscal, la banca ètica, la Universitat Internacional de la Pau, la no-violència activa, els fòrums socials etc.

Sobre aquesta llarga trajectòria de l'Arcadi, el ponent va sintetitzar la seva actitud amb aquella tesi de Feuerbach: “El que els filòsofs han fet és interpretar el món, però el que cal fer és canviar-lo”.

L'acte el va concloure el Dr. Joan Lluís Pérez Francesch fent un recordatori personal i institucional del professor Arcadi Oliveres i Boadella.