dissabte, 17 de novembre del 2007

El drama de rodalies


Realment es pot qualificar de tragèdia o si més no drama tot el que està passant a Barcelona amb les obres de l’AVE i l’afectació a la xarxa de rodalies de RENFE. Milers de persones es troben afectades en el seu dret a la mobilitat i la prestació del servei públic del transport en ocasions ha desaparegut per complet. No cal dir que tot plegat està comportant un gran malestar a la població.
El problema de fons es saber què està passant realment, cosa que no s’acaba d’explicar, com tampoc es va fer amb l’apagada del passat estiu. Les explicacions dels tècnics i la dels polítics no sovintegen. Aleshores, ningú assumeix la responsabilitat política per la situació creada.
Sembla que això d’assumir una responsabilitat no vagi amb els nostres polítics. No volem només que ens demanin perdó o disculpes, que també. Els ciutadans volem respecte, i en ocasions com la present, el respecte vol dir no aferrar-se al càrrec i dimitir per dignitat.
Però ja se sap que la lògica política no és el servei al ciutadà sinó les estratègies, en especial ara que s’acosten les eleccions generals. Davant la insolvència i el descrèdit dels polítics i gestors dels afers públics, els ciutadans cada vegada creuen menys en els discursos i la propaganda des de les institucions, com no pot ser d’una altra manera. El caos de rodalies es, al meu parer, simptomàtic del moment en què viu la nostra societat: una desesperança gran perquè ningú assumeix la seva responsabilitat política de veritat, les explicacions son sempre parcials, tot es veu en clau electoral, i els ciutadans sembla que ens acostumem a la catàstrofe o això ens volen fer creure.
La situació es gravíssima, perquè s'han trencat les infraestructures del país. Per tant, que deixin de jugar amb les persones, i per dignitat i honor, s’assumeixin les responsabilitats que pertoquen en qualsevol Estat democràtic. O si més no que algú ens digui amb el cor a la mà perquè no ho han de fer així.
(Comentari d'actualitat. Ràdio Estel, dimecres 14 de novembre de 2007)